Loading...

Stichting Muziekopleiding O&U biedt alle Beek en Donkse jongens en meisjes de mogelijkheid kennis te laten maken met het bespelen van een muziekinstrument en ze een muzikale opleiding te geven.

De Muziektuin

De Muziektuin is een opleiding met een muzikale ontdekkingsreis waarin kinderen vanaf groep 4 ontdekken wat muziek met je doet. Doel is om kinderen spelenderwijs en op een actieve manier van alles te leren over muziek, door te zingen en te bewegen, te luisteren en kennis te laten maken met verschillende muziekinstrumenten. Je leert van alles over maat en ritme, door onder andere je eigen rap te maken en mee te spelen met je favoriete pophit. De lessen worden verzorgd door docent Hetty Boeijen, een enthousiaste en professionele docent muziek met zeer veel ervaring in het geven van muzieklessen op basisscholen.

Voor meer informatie kunnen de ouders contact opnemen met SMO via opleiding@oenu.nl

Individuele Lessen

Iedere leerling krijgt een half uur individueel les. De muzieklessen worden gegeven in Muziekcentrum ‘t Anker, soms bij de docent thuis of een andere geschikte leslocatie. De meeste docenten zijn afgestudeerd aan het Conservatorium of daar studerende. De overige docenten zijn muzikanten met veel ervaring in het opleiden van leerlingen. Per schooljaar worden er in totaal 36 lessen gegeven. Tijdens de muzieklessen leert een leerling het instrument kennen en bespelen, maar wordt er ook ingegaan op de theorie van muziek. Leerlingen kunnen les krijgen op alle blaasinstrumenten en slagwerk. Door het volgen van deze lessen, is het voor de leerlingen mogelijk om A, B, C en D-examens af te leggen. Voor elk niveau worden andere verwachtingen gesteld. Met het behalen van een diploma kan een leerling meespelen met bijbehorende orkesten, zoals het leerling-, jeugd- en uiteindelijk het harmonieorkest. Welk diploma nodig is voor een bepaald orkest, hangt af van het instrument.

Proefles

Het is voor alle hiernaast genoemde instrumenten mogelijk om een proefles te volgen. Een proefles kost € 7,50 en dit bedrag wordt van het lesgeld afgehaald als de leerling zich daadwerkelijk aanmeldt.

Kosten

De lessen voor kinderen jonger dan 18 jaar worden deels gesubsidieerd door de gemeente Laarbeek, waardoor de eigen ouderbijdrage per leerling verminderd. Stichting Muziekopleiding zal voor u de overeenkomst opstellen en, na ondertekening door de ouders, indienen bij de gemeente Laarbeek. Het is mogelijk om via O&U instrumenten te huren en voor deze kosten kunt het infoboekje raadplegen.

Meer informatie?

Nog vragen of wilt u zich inschrijven? Neem dan contact op met Jolanda Rooijakkers of stuur een e-mail naar opleiding@oenu.nl.

Optredens

Gedurende het schooljaar vormen voorspeelmomenten en optredens een belangrijk onderdeel van de muziekopleiding. Al onze leerlingen mogen deelnemen aan het Winterochtendconcert, het Nieuwjaarsconcert en tijdens het Muziektuinconcert. Leerlingen presenteren zich afwisselend individueel, maar ook als groep. Natuurlijk zijn ouders, vrienden en andere belangstellenden meer dan welkom bij alle optredens om te horen naar de alle gemaakte muzikale vorderingen.

Muziekexamens

Na 2 à 3 jaar, afhankelijk van de vorderingen en het soort instrument wordt in overleg met de docent, ouders en het kind, besloten om deel te nemen aan de landelijk erkende muziekexamens van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO). De muziekexamens worden opgesplitst in een theorie- en een praktijkgedeelte. Het theorie-examen wordt meestal in april georganiseerd en in de maand juni vinden de praktijkexamens plaats.

blokfluitklas

Blokfluit is een leuk instrument om al op jonge leeftijd te kunnen starten met het maken van muziek. De blokfluitlessen van de Stichting Muziekopleiding O&U vinden plaats in kleine groepjes, waardoor het plezier in het samen muziek maken wordt gestimuleerd. De kinderen leren spelenderwijs, onder leiding van een enthousiaste docent, omgaan met een instrument en het lezen van noten. Het samen met andere kinderen muziek maken is vaak toch het allerleukste, vooral als je dit mag laten horen op een echt podium! Het einde van het blokfluitjaar wordt feestelijk afgesloten met een certificaat tijdens een voorspeel evenement. Een mooi moment voor ouders, vrienden en andere belangstellenden om de gemaakte vorderingen te zien. Het bespelen van een blokfluit is een goede basis om door te stromen naar een ander instrument. Fenne de Jong is de docent van de blokfluitklas. Voor alle kinderen geldt: veel muziekplezier. Wilt u uw kind aanmelden, stuur dan een mail naar opleiding@oenu.nl of neem contact op met Jolanda Rooijakkers.

Docent blokfluitklas

Fenne de Jong is geboren in 1999 en afkomstig uit Beek en Donk. Vanaf 2020 is zij blokfluitdocente. Fenne speelt zelf altsaxofoon in het harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning. Daarnaast studeert ze geneeskunde in Maastricht.

leerlingenorkest

Het leerlingenorkest is het opstap orkest van de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning. Dit is het eerste orkest waar jonge muzikanten ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken en op te treden tijdens echte concerten. Wanneer een leerling het instrument beheerst, kan hij of zij al meespelen in het leerlingenorkest. Hiervoor zijn geen diploma’s vereist. Na het behalen van het eerste diploma (bij sommige instrumenten meerdere diploma’s) kan een leerling doorstromen naar het jeugdorkest.

De repetities van het leerlingenorkest, die onder leiding staat van Jonie Pijpers, zijn op woensdagavond van 18.15 tot en met 19.00 uur in Muziekcentrum ‘t Anker.

Dirigent

Jonie Pijpers is in 1985 geboren in Tilburg en woonachtig in Tilburg. Sinds 2018 is Jonie actief als dirigent van het leerlingenorkest van de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning. Naast dirigente is Jonie ook actief als klarinetdocent in de vereniging en speelt ze zelf klarinet in verschillende orkesten, waaronder het harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning en Gildenbondsharmonie Boxtel.

leerlingenslagwerkgroep

Naast een leerlingenorkest heeft de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning ook een leerlingenslagwerkgroep. Hier leren jonge slagwerkers samen te spelen met melodisch en ritmisch slagwerk. Net als het leerlingenorkest, laat ook de leerlingenslagwerkgroep tijdens verschillende optredens, gedurende het hele jaar, horen hoe leuk het is om samen muziek te maken. Wanneer leerlingen het A-diploma hebben behaald, stromen ze door naar de jeugdslagwerkgroep. De leerlingenslagwerkgroep, onder leiding van Frank Reloe, repeteert op dinsdagavond van 18.00 tot en met 18.45 uur in Muziekcentrum ‘t Anker.

Dirigent

Frank Reloe is op achtjarige leeftijd begonnen op slagwerk bij Harmonie St. Caecilia in Lieshout. Binnen deze harmonie heeft Frank in diverse orkesten op slagwerk zijn bijdrage geleverd. Daarnaast heeft Frank vanaf 2009 op slagwerk vooral deelgenomen aan projectmatige muziekevenementen en gefunctioneerd als invaller bij diverse orkesten.

In 2012 is Frank gestart als dirigent van de jeugdslagwerkgroep van Harmonie St. Caecilia te Lieshout waarna hij is begonnen aan de deeltijdopleiding slagwerkdirigent van de bond van orkestdirigenten. Deze studie heeft hij in 2017 afgerond. Sinds 2016 is Frank als dirigent van de leerlingslagwerkgroep van de Stichting Muziekopleiding O&U te Beek en Donk. Tevens is Frank als dirigent verbonden aan de twee jeugdslagwerkgroepen van Harmonie st. Caecilia in Lieshout.

Maatschappelijke Stage

Bij een maatschappelijke stage, afgekort MaS, gaat het om vrijwilligerswerk voor scholieren. De meeste verenigingen draaien grotendeels op vrijwilligers. Extra handjes zijn dan ook bijna altijd welkom. Via de maatschappelijke stage komen er uren beschikbaar waarin jongeren zich nuttig kunnen maken voor verenigingen. Voor leden van O&U bestaat er de mogelijkheid om binnen de vereniging een maatschappelijke stage in te vullen.

Voorbeelden van activiteiten:

  • Hand en spandiensten bij concerten en repetities
  • Schrijven voor de Sonus
  • Een jeugdactiviteit organiseren
  • Helpen leden te werven
  • Assisteren bij schoolprojecten

Wanneer je bij O&U een stage wilt lopen, kan je jezelf aan te melden bij Stichting Muziekopleiding O&U door een e-mail te sturen naar opleiding@oenu.nl onder vermelding van MaS. SMO coördineert daarna de maatschappelijke stage en zorgt voor een correcte contract- en urenregistratie naar de desbetreffende middelbare school.