Loading...

Oefening & Uitspanning scoort op muziekconcours

Vele maanden van voorbereiding zijn achter de rug met de nodige repetities en try-out concerten. De muzikanten van de Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning zijn er helemaal klaar voor wanneer ze op zondag 25 november uit de touringcar bus stappen bij Theater De Schalm in Veldhoven. De talloze bezoekers nemen plaats in de zaal en hebben een prachtig zicht op de nog lege stoelen. Het slagwerk staat al opgesteld. Pauken, xylofoons, klokkenspel, grote trom, kleine trom, marimba, triangel en vibrafoon zijn vanuit Beek en Donk meegenomen. Van Lankveld Logistics is zo vrijgevig geweest om een vrachtwagen gratis ter beschikking te stellen voor het transport. Na een korte inspeeltijd neemt het gehele orkest plaats op het mooie concertpodium. De goudkleurige harp krijgt een prominente plaats, de jury heeft de pen in de aanslag.

Na een solistische inleiding van de sopraansaxofoon klinkt het inspeelwerk Perthshire Majesty zeer ingetogen. Zacht klinkende passages wisselen af met volle klanken om te eindigen in een uiterst mild slotakkoord. Het publiek geniet en is in afwachting van het vervolg. Het eerste beoordeelde werk wordt krachtig ingezet, Rapsodia Hernandiana, een Spaans werk met veel bravoure en solistische delen. Het orkest beweegt zich soepel door alle delen heen en brengt door de mooie natuurlijke stroming de muziek over op de toehoorders. Het is kleuren met klanken waardoor het geheel een levendige, vaak intense uitvoering krijgt. Het eindigt in zachte tonen op harp en buisklokken. Een daverend applaus is het onvermijdelijke gevolg. Daarna wordt de harp verwisseld voor de glanzende zwarte vleugel. Het tweede werk dat beoordeeld zal gaan worden door de deskundige driekoppige jury is getiteld Traveler, een reis door het leven vanuit ons hart, onze gedachten en onze ziel. O&U is helemaal los, er wordt met verve gespeeld. De ritmiek giert door de grote zaal en de fraaie articulatie treft iedere luisteraar. Na een krachtige opening keert de rust in de muziek terug en roert zowel de luisteraar als de muzikanten. Het publiek waardeert het muziekspel met een staande ovatie.

Nu is het even wachten op het resultaat. Alle voorzitters van de orkesten betreden het podium, bijgestaan door het jongste lid van de vereniging. Muziek wordt door mensen beoordeeld, altijd spannend en een voedingsbodem voor discussie. Met een puntenaantal van respectievelijk 93,33 en 91,67 wordt een gemiddelde behaald van een respectabele 92,50 punten op een schaal van 100 en O&U is daarmee dagwinnaar. Dat mag op z’n minst O&U-waardig genoemd worden. Deze muzikale topprestatie wordt in Muziekcentrum ’t Anker uitbundig gevierd met als hoogtepunt het dopen van het koperen borstbeeld van Jonkheer van de Pol, waarbij clublied Het Hermeniekse van Bergeijk uit volle borst wordt meegezongen.

 

source: mooilaarbeek