Loading...

Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning werkt naar Concours

Op zondag 25 november is het zover voor Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning uit Beek en Donk. Op deze dag zal het harmonieorkest deelnemen aan het concertconcours van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen (BBM) in Theater de Schalm te Veldhoven. Maar wat is dat nou precies, een concours?

Een concertconcours zou je kunnen vergelijken met een ‘gejureerd concert’. Een orkest mag ieder jaar op concours maar is verplicht dit eens per vijf jaar te doen. O&U gaat doorgaans een keer per vier jaar op concours. Tijdens het concert speelt het orkest verschillende muziekstukken voor een jury, bestaande uit dirigenten en componisten uit de Nederlandse blaasmuziek. De jury beoordeelt de prestatie van het orkest tijdens het concert en geeft hier punten voor.

Afhankelijk van het aantal behaalde punten kun je als orkest degraderen, in dezelfde divisie blijven, of (na een aantal jaar een uitstekende prestatie te leveren) een divisie stijgen. Dit laatste is alleen mogelijk voor de orkesten in de eerste divisie, de divisie waar O&U in uitkomt.

Kortom, een spannend avontuur waarvoor het harmonieorkest eind vorig verenigingsjaar al is begonnen met repeteren van het programma dat gespeeld zal worden. Een investering die niet alleen het niveau van het orkest ten goede komt, maar ook de sfeer. Ze doen het als groep samen, samenwerking staat centraal.